fbpx

Tips voor het inrichten van de woonkamer

 In Interieurstyling, Wooninspiratie

Het inrichten van een woonkamer, waar ga je beginnen? Met onze tips voor het inrichten van de woonkamer maak je van deze centrale ruimte in huis een plek waar je je thuis voelt en waar je heerlijk tot rust komt. We hebben zelfs een checklist voor je gemaakt die je stap voor stap gaat helpen om de ideale woonkamer te creëren.

Begin bij het begin en ga op zoek naar inspiratie. Kijk online naar bijvoorbeeld onze website maar ook op inspiratiesites zoals Pinterest. En meet alles op want het klinkt als een cliché maar: “meten is weten”. Houd hierbij ruime marges aan zodat meubels niet te dicht op elkaar zullen staan. Je creëert makkelijk een ruimtelijker gevoel door de woonkamer niet te vol te zetten.

Omdat we iedere dag veel tijd doorbrengen in de woonkamer, is het belangrijk om deze ruimte de aandacht te geven die hij verdient. Het is de plek waar je na een lange dag thuiskomt, tijd doorbrengt met familie en vrienden, je kinderen kunnen spelen, en waar je misschien ook eet en zelfs werkt. Omdat de woonkamer zoveel verschillende functies vervult is het belangrijk een plan te hebben voordat je gaat beginnen.

Onze checklist en tips voor het inrichten van jouw woonkamer gaan je helpen om van jouw woonkamer een ruimte te maken die volledig aansluit op jouw woonwensen: van indeling tot kleur- en materiaalcombinaties en van de juiste meubels tot verlichting en decoratie.

 

Tips voor het inrichten van de woonkamer

 

Bepaal hoe je de ruimte gaat gebruiken

Begin met het samenstellen van een wensenlijstje. Ga in de woonkamer staan en kijk om je heen en schrijf al je wensen op papier. Hoe wil je de ruimte gaan gebruiken. Ligt de nadruk op de televisie of juist op de open haard? Moet je er kunnen eten, werken of lezen en moet er een plek zijn voor de kinderen om te kunnen spelen? Heb je veel opbergruimte nodig?

Zodra alle wensen op papier staan werkt het altijd goed om deze te vertalen in beeld, door het maken van een moodboard. Verzamel beeld dat je aanspreekt en plak dit op een groot wit vel. Zo bouw jij een visueel overzicht van vormen, materialen en kleuren die jij mooi vindt.

Maak een logische indeling

Als je wensenlijstje compleet is en alle belangrijke functies voor de woonkamer zijn bepaald, kun je nadenken over de meest optimale indeling van de ruimte. Een logische indeling is van verschillende factoren afhankelijk: moet de bank gericht zijn op de televisie of liever naar de tuin of de openhaard?

De grootte van je woonkamer speelt ook een grote rol in het bepalen van de juiste indeling. Ga op zoek naar een goede balans tussen functionaliteit en sfeer. Hou ook rekening met bijvoorbeeld de vaste lichtpunten en voldoende loopruimte rond de eettafel of de bank om bijvoorbeeld de tuin of balkon te bereiken. Komt er een eettafel in de woonkamer dan is het handig dat deze dicht bij de keuken staat.

Bepaal je woonstijl

Als de basis op papier staat, is het tijd om te bepalen welke woonstijl(en) je in je woonkamer terug wilt zien. Ga je voor modern, landelijk, industrieel of misschien wel voor een mix of een Oosters interieur? Alles is mogelijk, volg hierin je hart en als je er voor gekozen hebt om een moodboard te maken kan deze ook heel goed helpen om je woonstijl te bepalen.

 

 

Woonkamer inrichten

Als je de woonstijl voor je woonkamer hebt gekozen en de indeling en alle functies bepaald zijn, kan het leukste gedeelte beginnen: de zoektocht naar nieuwe meubelen die aansluiten bij jouw woonwensen. Welke meubelen neem je mee uit je vorige huis en/of blijven staan. Of wil je eigenlijk alles nieuw? Start met het zoeken van de grote items in huis zoals bijvoorbeeld de bank. Voor het uitzoeken van de juiste bank hebben we een aparte checklist gemaakt  want er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Denk o.a. aan de maat die je maximaal kwijt kan in de ruimte maar ook het aantal zitplaatsen, de zithoogte, het materiaal, de kleur, de vorm, de zitdiepte, het zitcomfort en ga zo maar door. Meer tips voor het kopen van een nieuwe bank behandelen we in ons vorige blog.

Investeer in een aantal tijdloze items die de basis voor je interieur vormen en houd hierbij altijd je woonwensen in je achterhoofd. Wil je televisie kunnen kijken maar ook van je tuin genieten? Dan biedt een draaibare fauteuil uitkomst. Hetzelfde geldt voor een eettafel: een grote familietafel biedt voldoende plaats om gezellig te tafelen en eventueel een plek om te werken terwijl een compacte tafel ruimtebesparend is maar tegelijkertijd ook minder zitplaatsen biedt.

Het stylen van de woonkamer

Wanneer de basis compleet is en de belangrijkste meubels voor je woonkamer zijn gekozen, kun je met decoratie meer sfeer toevoegen. Een heerlijk karpet, een prachtige lamp, een paar grote vazen in of op de kast, bijzettafels, iets moois aan de muur en sierkussens op de bank als finishing touch. De meeste accessoires zijn bij Happy Home direct vanuit de winkel mee te nemen naar huis.

We hopen dat het jou lukt om, aan de hand van onze checklist en tips voor het inrichten, van jouw woonkamer de plek kan maken waar je je na een dag hard werken kan terug trekken. Even heerlijk de batterij opladen. Mocht je het nog steeds lastig vinden dan helpen we je graag persoonlijk om van jouw huis een echt thuis te maken.

Download de checklist

Download de checklist woonkamer inrichten en/of de checklist nieuwe bank kopen. Tips voor het inrichten van de woonkamer of tips voor het kopen van een nieuwe bank duidelijk verzameld op 1 document. En bezoek onze webshop voor de nodige inspiratie.

Aanbevolen berichten
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.