fbpx

Tips voor het kiezen van een schilderij

 In Wooninspiratie, Woonwinkel Happy Home

Kunst aan de Muur: Tips voor het kiezen van het perfecte schilderij

Welkom bij onze gids voor het kiezen van een schilderij dat je interieur tot leven brengt! Of je nu een schilderij zoekt voor boven je dressoir, je bank of een andere plek in huis, wij hebben een aantal handige tips voor je. Laten we samen ontdekken hoe je het perfecte schilderij kunt vinden dat je huis laat stralen!

Als je een schilderij wilt aanschaffen, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je op kunt letten. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van een schilderij:

tips bij het kopen van een schilderij

Grootte en verhouding

Meet de beschikbare ruimte boven het meubel en zorg ervoor dat het schilderij in verhouding staat tot de afmetingen hiervan. Een te klein of te groot schilderij kan visueel niet goed passen. Overweeg ook de hoogte van het plafond, zodat het schilderij niet te laag lijkt.

Boven een dressoir
Kies een schilderij dat in verhouding staat tot de breedte van het dressoir. Overweeg een schilderij dat ongeveer 2/3 van de breedte van het dressoir beslaat. Dit zorgt voor een gebalanceerd en visueel aantrekkelijk geheel.

Boven de bank
Het schilderij kan vaak iets groter zijn dan degene boven het dressoir, omdat de bank vaak een grotere ruimte beslaat. Zorg ervoor dat het schilderij niet breder is dan de bank, maar wel de ruimte boven de bank vult.

Maar ook boven een andere meubel of juist op een vrij stukje muur is het belangrijk dat de verhoudingen kloppen. Als je geen rekening het te houden met een meubel hou dan andere lijnen aan die aanwezig zijn in de ruimte of zorg ervoor dat het “spannendste deel” van het schilderij zich op ooghoogte bevind.

Kleurenpalet

Denk na over de kleuren die al aanwezig zijn in de ruimte. Kies een schilderij dat harmonieert met de bestaande kleuren of juist een contrast creëert om de aandacht te trekken. Overweeg ook het kleurenschema van de rest van de kamer. Een moodboard maken kan helpen om de juiste kleuren te bepalen.

Harmoniëren
Kies een schilderij waarvan de kleuren passen bij de bestaande kleuren in de kamer. Kijk naar de tinten en ondertonen van de muren, meubels en accessoires. Kies kleuren die elkaar aanvullen, zoals blauw en oranje of groen en paars.

Contrasteren
Als je wilt dat het schilderij eruit springt, kies dan voor kleuren die contrasteren met de rest van de kamer. Bijvoorbeeld, als je kamer voornamelijk neutrale tinten heeft, kan een schilderij met levendige, felle kleuren een opvallend accent vormen

waar let je op bij kiezen schilderij

Stijl en thema van het schilderij

Overweeg welke stijl en thema je wilt bereiken in de kamer. Wil je een modern, abstract, klassiek of landschappelijk schilderij? Kies een schilderij dat past bij je persoonlijke smaak en de algehele inrichting van de kamer.

Moderne stijl
Kies voor abstracte kunstwerken met strakke lijnen en geometrische vormen. Minimalistische schilderijen met heldere kleuren kunnen ook goed passen.

Klassieke stijl
Overweeg schilderijen met traditionele onderwerpen zoals landschappen, stillevens of portretten. Kies voor elegante lijsten die de klassieke uitstraling benadrukken.

Natuurlijke stijl
Ga voor schilderijen met landschappen, bloemen of dieren. Natuurlijke kleuren en organische vormen brengen de natuurlijke sfeer in je interieur.

moderne - abstracte stijl aan de muur

Ophangsysteem

Zorg ervoor dat je een geschikt ophangsysteem hebt dat het gewicht van het schilderij kan dragen. Een stevige ophanging is belangrijk om ervoor te zorgen dat het schilderij veilig boven het dressoir hangt.

Traditionele haak en draad
Dit is het meest gebruikte ophangsysteem. Zorg ervoor dat de haak stevig aan de muur is bevestigd en het gewicht van het schilderij kan dragen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het schilderij recht hangt.

Ophangrails
Een ophangrail biedt flexibiliteit omdat je het schilderij kunt verplaatsen zonder nieuwe gaten in de muur te hoeven maken. Je bevestigd het kunstwerk aan speciale haken die op de rail worden geplaatst. Deze zijn individueel van elkaar in hoogte te verstellen.  t

Persoonlijke voorkeur

Het belangrijkste is dat je een schilderij kiest waar je van houdt en dat je aanspreekt. Het schilderij moet iets toevoegen aan de ruimte en je plezier geven om naar te kijken.

Ga op je gevoel af
Kies een schilderij dat je echt aanspreekt en waar je een emotionele verbinding mee hebt. Kunst moet je raken en vreugde brengen telkens wanneer je ernaar kijkt.

Experimenteer
Durf buiten je comfortzone te treden en nieuwe stijlen of thema’s te ontdekken. Bezoek kunsttentoonstellingen, galerieën en websites om inspiratie op te doen en verschillende kunstwerken te ervaren.

rond schilderij

Budget

Overweeg je budget bij het kiezen van een schilderij. Er zijn kunstwerken in verschillende prijsklassen, dus je kunt iets vinden dat binnen je financiële mogelijkheden past. Aan de hand van je budget maar ook persoonlijk voorkeur kies je voor een origineel kunstwerk of een decoratief schilderij. Originele kunstwerken kunnen duurder zijn, maar ze hebben unieke waarde.

Het belangrijkste onderscheid tussen commerciële schilderijen en originele kunst of reproducties is dat commerciële schilderijen meestal niet worden gemaakt door individuele kunstenaars en niet de artistieke en emotionele waarde van unieke kunstwerken hebben. In plaats daarvan zijn ze ontworpen om te voldoen aan de vraag van de markt en passen ze binnen populaire interieurtrends.

Originele kunst
Als je op zoek bent naar een origineel kunstwerk, kun je rechtstreeks bij kunstenaars kopen of kunstveilingen in de gaten houden. Er zijn ook kunstenaars die betaalbare kunstwerken aanbieden voor mensen met een beperkter budget.

Decoratieve kunstwerken
Dit zijn de schilderijen die je vaak ziet in woonwinkels. Deze zijn betaalbaar en zijn meer gericht op een breed publiek. Ze worden vaak geproduceerd in grotere aantallen en hebben een meer algemene aantrekkingskracht.

Reproducties en prints
Als je budget beperkt is, maar je wil wel echte kunst aan de muur overweeg dan reproducties van bekende kunstwerken of prints van kunstenaars. Deze zijn vaak betaalbaarder en kunnen toch een mooie toevoeging zijn aan je interieur.

kunst aan de muur op maat laten maken

Schilderijen kopen bij woonwinkel Happy Home

Bij ons in de winkel vind je heel veel decoratieve schilderijen. Deze zijn betaalbaar en direct leverbaar. Een groot gedeelte is terug te vinden op de website we hebben ook heel veel eenmalige exemplaren. Daarnaast hebben we een geweldig nieuwe optie waarbij je iedere afbeelding kan afdrukken op verschillende materialen. Denk hier aan canvas en aluminium. Maar ook aan fluweel wat de kleuren veel dieper maakt en dimensie toevoegt aan het beeld. In de winkel is een catalogus aanwezig met daarin kunstwerken van oude meesters maar ook kunstenaars van nu. Hier kan je uit kiezen maar ook jouw eigen foto, mits van een hoge resolutie, kan hiervoor gebruikt worden. We hebben heel veel voorbeelden hangen dus kom gezellig langs zodat we je kunnen informeren over alle mogelijkheden.

Nu heb je een gedetailleerd overzicht van hoe je het perfecte schilderij kunt kiezen voor je specifieke ruimte. Laat je inspireren door de tips en ga op zoek naar dat ene schilderij dat jouw huis zal transformeren in een persoonlijke kunstgalerij. Veel plezier met het ontdekken van de wereld van kunst en het creëren van een interieur waar je elke dag van zult genieten!

Recent Posts

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.