fbpx

Hoe kies je de juiste eettafel

 In Winkel, Wooninspiratie

Het kiezen van een nieuwe eettafel kan een uitdagende taak zijn. Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk de juiste keuze maakt. We staan klaar om je hiermee te helpen de juiste eettafel te kiezen en teleurstellingen te voorkomen want een verkeerde keuze is snel gemaakt.

Het eerste wat we adviseren, is om goed te kijken naar de ruimte waarin de nieuwe eettafel zal worden geplaatst. De afmetingen van de tafel zijn essentieel, en je wilt ervoor zorgen dat deze perfect past binnen de bestaande inrichting. Bovendien is het selecteren van de juiste vorm, kleur en materiaal van de tafel net zo belangrijk. We gaan je door dit proces leiden en je helpen ontdekken welke eettafel het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Hoe kies ik de juiste eettafel

Ovale eettafel

Welke tafelvorm moet ik overwegen?

De keuze van de tafelvorm speelt een belangrijke rol in de algehele uitstraling van je interieur. Tegenwoordig heb je veel meer mogelijkheden dan de traditionele rechthoekige eettafel. Ronde en ovale tafels zijn de afgelopen jaren bijzonder populair geworden. Deze tafelvormen voegen direct ruimtelijkheid toe aan de kamer en bieden een vlotte doorloop in vergelijking met hun rechthoekige tegenhangers, die vaak tegen een muur worden geplaatst. Bovendien kun je bij een ovale eettafel gemakkelijk extra stoelen aanschuiven vanwege de vloeiende vorm. Bij het kiezen van de juiste tafel kan je de volgende vormen overwegen.

Rechthoekige eettafel

Dit is een van de meest gebruikte tafelvormen die in vrijwel elke kamer goed tot zijn recht komt. Rechthoekige tafels zijn verkrijgbaar in diverse breedtes, zodat ze zowel in smalle als brede ruimtes passen. Bovendien zijn ze ideaal als je regelmatig grote groepen gasten aan tafel hebt, vanwege de beschikbare lengtes. Omdat rechthoekige tafelbladen zo gangbaar zijn, kun je bovendien uit een breed scala van stijlen kiezen, in vergelijking met andere tafelvormen zoals vierkant of rond.

Ovale eettafel

Als je eetruimte enigszins beperkt is, kan een ovaal tafelblad helpen de kamer visueel te vergroten. Ovale tafelbladen creëren namelijk een gevoel van ruimte. Veel ovale tafels hebben een centraal voetstuk, maar je kunt er ook vinden met vier poten, afhankelijk van je voorkeur. Maar bij een spinpoot in het midden kan je vaak veel meer stoelen kwijt.

Ronde eettafel

Een ronde eettafel kan ook een uitstekende keuze zijn, vooral in combinatie met het juiste onderstel. Wat ronde tafels zo aantrekkelijk maakt, is hun flexibiliteit. Je kunt er met een oneven of even aantal mensen omheen zitten zonder dat er onhandige ‘gaten’ ontstaan. Ronde tafels zijn bovendien bijzonder geschikt voor kleinere eetkamers.

Organische vorm eettafel

Wat een eettafel met een organische vorm zo bijzonder maakt, is dat ze een gevoel van beweging en elegantie brengen in de eetruimte. Ze nodigen uit tot gesprekken en zorgen voor een ontspannen sfeer. Bovendien passen ze goed in zowel grote als kleine ruimtes, omdat hun vorm de ruimte niet op dezelfde manier definieert als rechthoekige of vierkante tafels dat kunnen doen.

Vierkante eettafel

Een vierkante tafel heeft een frisse en strakke uitstraling, en werkt goed in een vierkante eetkamer. In smalle, langwerpige kamers oogt een vierkante tafel vaak elegant, omdat ze de juiste verhoudingen creëren. Combineer ze eventueel met een mooi vloerkleed voor een visueel effect dat de ruimte als een aparte entiteit doet lijken.

Hoe kies ik de juiste tafel

Rechthoekige eettafel

Hoe kies ik het juiste formaat voor mijn eettafel?

De eerste overweging bij het kiezen van de juiste tafelgrootte is de locatie waar de tafel zal worden geplaatst. Staat de tafel in een ruime eetkamer of is hij bedoeld voor de keuken? Het ontwerp van de ruimte is ook van belang. Komt de tafel in een vierkante ruimte of juist in een langwerpige kamer te staan? Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de tafel te hebben, zodat je gemakkelijk kunt plaatsnemen en rond de tafel kunt bewegen.

Voor comfortabel tafelen en om stoelen naar achteren te kunnen schuiven, is het raadzaam om minstens 60 cm tussen de eettafel en de dichtstbijzijnde muur vrij te houden. In een ruime omgeving wordt deze ruimte natuurlijk groter en kun je zelfs overwegen om 90 cm of 120 cm aan te houden.

De juiste grootte van je eetkamertafel is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Eet je vaak alleen, met je partner, met vier, zes, of nog meer mensen? Wordt de eettafel regelmatig gebruikt voor diners met gasten, of dient hij ook als jouw thuiswerkplek? Voor comfortabel tafelen is het aan te raden om ongeveer 70 cm per persoon te berekenen. Op deze manier heb je voldoende bewegingsruimte en genoeg plaats op tafel voor servies en gerechten.

Hoeveel stoelen passen er om mijn tafel

In onderstaand overzicht zie je hoeveel stoelen er aan een tafel passen, gebaseerd op de lengte van de tafel. Hierbij wordt rekening gehouden met de gemiddelde breedte van een stoel van 70 cm.

Rechthoekige en ovalen tafels:

140cm.           4 stoelen
160cm.  4 tot 6 stoelen
180cm.  4 tot 6 stoelen
200cm.           6 stoelen
220cm.  6 tot 8 stoelen
240cm.  8 tot 10 stoelen

Ronde tafels:
100cm.          4 stoelen
120cm. 4 tot 5 stoelen
130cm.          5 stoelen
140cm. 6 tot 7 stoelen

 

juiste tafel kiezen

Ronde eettafel

Maar het blijft belangrijk om te kijken naar het onderstel van de tafel. Staan de poten helemaal op de hoek van de tafel, of juist meer naar binnen toe? Neem de maat tussen de poten om te bepalen hoeveel stoelen er daadwerkelijk onder de tafel passen. Heb je of wil je graag eetkamerstoelen met een armleuning? Houd dan rekening met de hoogte van de eettafel en meet de ruimte op tussen de onderkant van het blad en de vloer. Op deze manier weet je zeker dat de stoelen gemakkelijk onder de tafel passen.

Tenslotte meten is weten. Hierover heb ik al eerder geschreven.

Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Hoe kies je de juiste verlichting