fbpx

Hout werkt, werk jij mee?

 In Winkel, Wonen, Woonwinkel Happy Home

Hout werkt

Hout is een natuurproduct. Het brengt warmte in het interieur en geeft meubelen een karakteristiek uitstraling. Een andere eigenschap van hout is dat het werkt en dan bedoel ik niet dat het werkt omdat je met hout de juiste sfeer kan creëren in huis maar dat het hout letterlijk kan werken. Hout kan krimpen en uitzetten. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat zwellen (uitzetten). Hoe droger lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat scheuren (krimpen). Het werken van hout kan ontstaan bij alle houtproducten die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn vervaardigd. Het hout wat gebruikt wordt voor onze houten meubelen is gezaagd en gedroogd met een vochtpercentage tussen 8% en 12%. Hierdoor zijn onze producten geschikt voor verwarmde ruimtes. Maar dit voorkomt niet dat houten tafels, kasten en andere meubelen kunnen gaan werken.

Het werken van hout - wat kan je doen om dit te voorkomen

 

Luchtvochtigheid van hout

In de winter zal het, wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, enigszins krimpen. Dit trekt weg als de luchtvochtigheid toeneemt. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 50% en de 65%. Hout zal weinig werken wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte redelijk gelijk blijft.  Hout werkt maar je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid.  Hiervoor zijn meerdere opties en mogelijkheden. Zo kan je bakjes met water aan de verwarming hangen of een bak water op\in de convectorput of op de vloer met vloerverwarming plaatsen. Want het idee is dat je water(damp) aan de lucht toe te voegt. Het koken van water zonder de afzuigkap aan te zetten werkt ook mee.

Je kan er ook voor kiezen om een luchtbevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning te plaatsen. Om de juiste wijze te kiezen is het belangrijk om te weten wat de luchtvochtigheid thuis is. Met een hygrometer kan de luchtvochtigheid eenvoudig gemeten worden. Een hygrometer geeft het luchtvochtigheidspercentage van jouw woning aan zodat je makkelijk kunt zien wanneer deze te laag of te hoog is. Blijft de luchtvochtigheid te laag, dan zal het hout gaan krimpen. De relatieve luchtvochtigheid is het laagst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel. De kans op extreme werking van hout is het hoogst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel. Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een massief houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Wij geven geen garantie op het eventuele werken/kromtrekken

Tips om de luchtvochtigheid te controleren

Is de luchtvochtigheid te hoog moet je dus toevoeging van vocht aan de lucht voorkomen. Gebruik dan altijd de afzuigkap en zorg voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen. Het mag duidelijk zijn dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is voor de duurzaamheid van jouw houten meubelen. Maar er zijn meer voordelen. Een goede luchtvochtigheid draagt bij aan je gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er serieuze gezondheidsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van droge lippen en een droge keel, tot hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen.

Maar ook meubelen die in een ruimte staan met precies de juiste luchtvochtigheid lopen risico. Voel bijvoorbeeld maar eens aan je Ziggo receiver. Deze kan echt heel erg warm worden, zeker als hij in een afgesloten kastje staat. Hierdoor kan het bovenblad van je tv meubel scheuren gaan vertonen ongeacht de juiste luchtvochtigheid in huis. Je kan dit voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie in het kastje door bijvoorbeeld een (groot) gat in de achterwand en\of een glas water op de receiver wat in het kastje vervliegt. Het zal je verbazen hoe vaak je het glas moet bijvullen.

Garantie

Hout werkt: als het gaat om houten meubelen, willen wij erop wijzen dat het hout kan gaan werken. In de winter kan het, wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, enigszins krimpen. Dit trekt weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%. Wij geven geen garantie op het eventuele werken, krimpen of kromtrekken van het hout.

Maar ook kleurverschillen, noesten, haar- en krimpscheuren en “werken” zijn eigenschappen welke inherent zijn aan hout. Kraken kan voorkomen door het werken van het hout, logischerwijs valt dit ook niet onder onze garantie. Veel tafels hebben tegenwoordig een stalen onderstel. Staal kan als het vochtig of nat wordt verkleuren, roesten. Mocht dit gebeuren dan adviseren wij om het staal te behandelen met een transparante coating of met verf voor staal. Dit om roest en verkleuring te voorkomen of te behandelen. Wij geven geen garantie op verkleuren of roesten van het staal.

Hout werkt - werk jij mee?

Onderhoud

Naast de juiste luchtvochtigheid vragen houten meubelen om goed onderhoud. Als je je houten meubels behandelt met het juiste onderhoudsmiddel blijven ze langer mooi. Welk onderhouds product jij nodig hebt voor jouw houten meubel, hangt af van de afwerking van het hout. We adviseren je hierover graag in de winkel maar vertellen er ook meer over bij de verschillende producten in onze webshop.

 

Aanbevolen berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Woonstijl Landelijk