fbpx

Hout werkt, werk jij mee?

 In Winkel, Wonen, Woonwinkel Happy Home

Hout werkt

Hout is een prachtig natuurproduct dat warmte en karakter aan je interieur toevoegt. Maar er is nog iets unieks aan hout: het kan werken. En dan bedoel ik niet alleen dat je met hout de perfecte sfeer in huis kunt creëren, maar ook dat hout daadwerkelijk kan veranderen. Hout kan krimpen en uitzetten als gevolg van schommelingen in vochtigheid. Dan spreken we van hout dat werkt. Deze eigenschap komt naar voren bij meubelen die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn vervaardigd.

Bijvoorbeeld een prachtige houten tafel. Deze kan reageren op de omgevingsomstandigheden door te krimpen of juist uit te zetten. In vochtige omstandigheden zal het hout uitzetten, terwijl het bij drogere lucht kan gaan krimpen en zelfs scheuren. Maar ook deuren van kasten kunnen ineens minder soepel open en dicht gaan. Hoewel de houten meubelen die wij aanbieden gezaagd en gedroogd zijn met een vochtpercentage tussen 8% en 12%, waardoor ze geschikt zijn voor verwarmde ruimtes, betekent dit niet dat ze immuun zijn voor het werken van hout.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het werken van hout wordt veroorzaakt door schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Dit betekent dat het beheersen van deze factoren kan helpen om het werken van hout te minimaliseren.

Het werken van hout - wat kan je doen om dit te voorkomen

 

Tips om werken hout tegen te gaan

Handhaaf een constante vochtigheidsgraad
Zorg voor een stabiele luchtvochtigheid in de ruimte waar je houten meubelen zich bevinden. Gebruik indien nodig luchtbevochtigers of ontvochtigers om de vochtigheidsgraad op een optimaal niveau te houden.

Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen
Plaats je meubelen niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of haarden. Dit kan leiden tot snelle temperatuurveranderingen en het werken van hout verergeren.

Regelmatig onderhoud
Controleer regelmatig de vochtigheidsgraad van je meubelen met behulp van een hygrometer. Zorg ervoor dat deze binnen het aanbevolen bereik blijft. Reinig en onderhoud je meubelen met geschikte producten die speciaal zijn ontworpen voor hout.

Tips om de luchtvochtigheid te beïnvloeden

Is de luchtvochtigheid te hoog moet je dus toevoeging van vocht aan de lucht voorkomen. Gebruik dan altijd de afzuigkap en zorg voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco worden overwogen. Het mag duidelijk zijn dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is voor de duurzaamheid van jouw houten meubelen. Maar er zijn meer voordelen. Een goede luchtvochtigheid draagt bij aan je gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er serieuze gezondheidsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van droge lippen en een droge keel, tot hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen.

Maar ook meubelen die in een ruimte staan met precies de juiste luchtvochtigheid lopen risico. Voel bijvoorbeeld maar eens aan je Ziggo receiver. Deze kan echt heel erg warm worden, zeker als hij in een afgesloten kastje staat. Hierdoor kan het bovenblad van je tv meubel scheuren gaan vertonen ongeacht de juiste luchtvochtigheid in huis. Je kan dit voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie in het kastje door bijvoorbeeld een (groot) gat in de achterwand en\of een glas water op de receiver wat in het kastje vervliegt. Het zal je verbazen hoe vaak je het glas moet bijvullen.

Houtsoorten die werken

Het is belangrijk om te weten dat sommige houtsoorten minder vatbaar zijn voor het werken van hout dan andere. Bij het kiezen van houten meubelen kun je rekening houden met de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Hardhoutsoorten zoals eiken, mahonie of esdoorn staan er over het algemeen om bekend dat ze minder gevoelig zijn voor het werken van hout dan zachthoutsoorten.

Veel van de meubelen die wij verkopen zijn gemaakt van mango hout. Mango hout is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en unieke uitstraling. Het reageert echter ook op veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Mango hout heeft de neiging om te werken onder invloed van vocht. Het kan uitzetten in vochtige omstandigheden en weer krimpen wanneer de lucht droger wordt. Het is daarom belangrijk om mango houten meubelen te plaatsen in ruimtes met een constante vochtigheidsgraad en om de bovengenoemde tips voor het minimaliseren van het werken van hout toe te passen.

Lees ook ons blog “alles wat je moet weten over mangohout” mocht je hier meer over willen lezen.

Hout werkt - werk jij mee?

Garantie

Het werken van hout is een natuurlijk fenomeen dat onvermijdelijk is bij houten meubelen. Door de omgevingsomstandigheden te beheersen en de juiste zorg te bieden, kun je de impact van het werken van hout echter minimaliseren en blijven genieten van de pracht en duurzaamheid van hout in je interieur.

Als het gaat om houten meubelen bestaat altijd de kans dat door het werken van het hout u klachten ondervindt. In de winter kan het hout, wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, enigszins krimpen. Dit trekt weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%. Wij geven geen garantie op het eventuele werken, krimpen of kromtrekken van het hout.
Maar ook kleurverschillen, noesten, haar- en krimpscheuren en “werken” zijn eigenschappen welke inherent zijn aan hout. Kraken kan voorkomen door het werken van het hout, logischerwijs valt dit ook niet onder onze garantie.

Veel tafels hebben tegenwoordig een stalen onderstel. Staal kan als het vochtig of nat wordt verkleuren, roesten. Mocht dit gebeuren dan adviseren wij om het staal te behandelen met een transparante coating of met verf voor staal. Dit om roest en verkleuring te voorkomen of te behandelen. Wij geven geen garantie op verkleuren of roesten van het staal.

Aanbevolen berichten
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] zonlicht en extreme temperatuur- en vochtigheidsveranderingen, omdat dit het hout kan beschadigen. Hout heeft de eigenschap om te gaan werken en mangohout is erg gevoelig voor vocht en droogte. Zoals vele houtsoorten gaat ook dit hout […]

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Creëer jouw eigen kleurrijke industriële interieur