fbpx

Meten is weten

 In Interieurstyling, Woonwinkel Happy Home

Het belang van goed meten: voorkom fouten bij het kiezen van meubelen

Meten is weten, dat is een feit. Of de kamer nu klein of groot is, in een goed ingerichte woonkamer is de ruimte optimaal gebruikt. Om dit goed voor elkaar te krijgen zijn de maten van belang. Zorg dat je deze ook altijd bij je heb als je gaat winkelen want het komt nog veel te vaak voor dat mensen deze kennis missen als ze nieuwe meubelen of decoratie gaan uitzoeken. En het gaat niet alleen om de ruimte die er is om de meubelen te plaatsen maar ook loopruimten en afstanden tussen de items is van belang

 

Fauteuil Sky

Banken en zitmeubelen

Een bank is een bijna onmisbaar onderdeel van de woonkamer, denk dus altijd goed na als je een nieuwe koopt. De vorm is belangrijk, maar ook het comfort en of de stijl en kleur van de bekleding in de ruimte past. Maar het belangrijkste is de maat ! Als hij te groot is, blijft er niets van je kamer over. Maar is hij te klein dan valt hij in het niets en kunnen er niet zoveel mensen op zitten als je had gehoopt.

Fouten bij het meten kunnen leiden tot een oncomfortabele en onpraktische inrichting, en niemand wil een te grote of te kleine bank die niet goed past in de ruimte. Laten we eens kijken hoe goed meten kan helpen om fouten te voorkomen. Het begint allemaal met meten! Meet de beschikbare ruimte nauwkeurig op maar ook jouw lengte en breedte is belangrijk. De juiste zithoogte van een bank kan je testen door je benen in een hoek van 90graden te plaatsen. Als beide benen dan de grond raken is de hoogte juist.

Zitdiepte bepalen

De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Om vooraf te bepalen wat de juiste diepte is meet je de afstand tussen het achterste gedeelte van de heup/lage rug tot de knieholte. Trek hier ongeveer 4 cm vanaf af om ruimte te geven aan de kuiten. Ideaal gesproken is de zitdiepte zodanig, dat je ontspannen achterover kunt leunen en toch je benen in een rechte hoek kunt houden zonder je rug te buigen.  Dit was de praktijk want uiteindelijk kies je de juiste zitdiepte vaak op gevoel. Een diepere zitdiepte zorgt voor een ontspannen ervaring, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een actievere houding.

Wil je meer tips die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste bank ? Lees dan ook eens ons blog: “tips voor het kopen van een nieuwe bank“.

Eettafels en stoelen

Voor de eetkamer is het belangrijk om niet alleen naar de tafel te kijken, maar ook naar de stoelen eromheen. Meet de ruimte waar je de eettafel wilt plaatsen en zorg voor voldoende ruimte voor stoelen om comfortabel te worden verschoven. Overweeg het aantal mensen dat regelmatig aan tafel zit en zorg voor genoeg zitplaatsen zonder de ruimte te overladen.

Maar ook andere maten zijn van belang. Meet de hoogte van de tafel vanaf de vloer tot aan het tafelblad. Dit is een cruciale meting, want de hoogte van de eetkamerstoelen moet hierop worden afgestemd. Een comfortabele zithoogte is meestal ongeveer 25 tot 30 centimeter lager dan de hoogte van het tafelblad. Dit zorgt ervoor dat er voldoende beenruimte zodat de eettafel comfortabel kan worden gebruikt.

Ook al is meten weten daarnaast is het is altijd aan te raden om de stoelen uit te proberen voordat je ze koopt. Ga op de stoel zitten aan de tafel om te zien of de hoogte comfortabel is en of je voldoende ondersteuning hebt. En onze woonadviseurs helpen je natuurlijk graag bij het maken van de juiste keuze.

Wat is de juiste zitdiepte ? meten is weten

Kasten en opbergmeubelen

Zorg ervoor dat de afmetingen van de kasten aansluiten bij de beschikbare ruimte en dat ze voldoende opbergruimte bieden zonder te veel plek in te nemen. Meet ook de hoogte van de ruimte om ervoor te zorgen dat de kasten niet het plafond raken.

Begin met het meten van de beschikbare ruimte waar je de kast wilt plaatsen. Meet de lengte, breedte en hoogte van de ruimte om een idee te krijgen van de maximale afmetingen die de kast kan hebben en bepaal dan het doel van de kast. Denk na over wat je in de kast wilt opbergen. Als het voornamelijk bedoeld is voor boeken, meet het aantal meters planken je nodig heb om ze kwijt te kunnen. Als het een opbergkast is voor huishoudelijke spullen, meet dan de grootste items die je erin wilt plaatsen om te bepalen hoeveel opbergruimte je nodig hebt.

Houd rekening met de ruimte die de kastdeuren of laden nodig hebben om volledig te openen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de kastdeuren of laden te openen zonder obstakels. Vaak is voor een kleinere oppervlakte een kast met schuifdeuren een top oplossing.

Juiste maat tv meubel

Als het gaat om je tv meubel is het goed meten extra belangrijk omdat dat ook je kijkplezier beïnvloed. Het is gebruikelijk dat mensen eerst een tv kopen en daarna een tv-meubel kiezen dat geschikt is voor de tv. Meet de breedte van je tv-scherm om een idee te krijgen van de ideale breedte van het tv-meubel. Het tv-meubel moet breder zijn dan de tv, maar niet te breed zodat het niet uit proportie lijkt.

Houd ook rekening met de aanbevolen kijkafstand tussen de tv en de zitplaatsen. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kijkafstand ongeveer 1,5 tot 2,5 keer de diagonale lengte van het tv-scherm te houden. Als je bijvoorbeeld een 55-inch tv hebt, zou de ideale kijkafstand ergens tussen de 1,5 en 2,5 meter liggen.

De hoogte waar de tv  komt te staan/hangen is ook belangrijk voor een comfortabele kijkervaring. Het midden van het tv-scherm moet zich op ooghoogte bevinden wanneer je zit. Meet de hoogte van de tv en houd rekening met de hoogte van het tv-meubel om ervoor te zorgen dat de tv op ooghoogte staat wanneer je zit.

Bedenk ook hoeveel opbergruimte je nodig hebt in het tv-meubel. Meet de afmetingen van eventuele mediaboxen, gameconsoles of andere apparatuur die je in het meubel wilt plaatsen. Zorg ervoor dat het meubel voldoende opbergruimte heeft om al je apparatuur en andere benodigdheden te herbergen.

juiste afmetingen meubelen - meten is weten

Salontafels en bijzettafels

Salontafels en bijzettafels voegen niet alleen functionaliteit toe, maar kunnen ook dienen als decoratieve elementen. Meet de beschikbare ruimte rondom de bank of stoelen om te bepalen welke grootte en vorm het beste past. Kies voor tafels die niet te hoog of te laag zijn ten opzichte van de zithoogte van de banken of stoelen.

Plattegrond

Naast de maat van de meubelen is ook de afstand tussen de meubels belangrijk. Hiervoor is een plattegrond van de ruimte altijd heel handig. Hou als doorloopruimte tussen de meubelen in het zitgedeelte 40-60 cm aan. Dit is ook de reikwijdte van je arm, zo kun je dus makkelijk een glas pakken en terug zetten op de salontafel. Als de onderlinge afstand tussen mensen groter is dan een meter wordt oogcontact lastig en kan je elkaar minder goed verstaan. Dit is vermoeiend en ongezellig. Bij een te kleine afstand kun je elkaar juist weer in de weg zitten.

 

Meten is weten

Meten is weten

Mocht je blijven twijfelen of een meubelstuk maat technisch wel of niet gaat passen, leg de maat hiervan met kranten op de vloer. Dit geeft een heel duidelijk beeld en je heb gelijk zicht op de tussenruimten. Bij het uitmeten van de eettafel mag je natuurlijk niet de eetkamerstoelen vergeten die de tafel al snel een meter breder maken.

Het belang van goed meten kan niet genoeg benadrukt worden bij het kiezen van meubelen voor elke meubelgroep in je huis. Het voorkomt onnodige fouten en zorgt ervoor dat je meubelen optimaal worden benut in de beschikbare ruimte. Neem altijd de tijd om nauwkeurig te meten voordat je nieuwe meubelen aanschaft. En je zult genieten van een prachtig ingerichte en comfortabele leefruimte. Onthoud: meten is weten!

 

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Neem contact op

We zijn er nu niet. U kunt ons een e-mail sturen en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.